Under våren föds många valpar och kattungar, kanske är det äntligen er tur att utöka familjen med en ny medlem? En ny valp eller kattunge är alltid spännande och roligt, men det är mycket som ska planeras och tänkas igenom för att få en så bra start som möjligt. Vi hoppas att den här informationen hjälper er på traven och att det inte dröjer länge innan ni hör små tassar trippa runt där hemma.

Är det dags?

Det första steget till er nya familjemedlem, är såklart att besluta om ni har möjlighet att ta hand om en liten valp eller kattunge. Att skaffa djur är ett stort ansvar under många år och är både tidskrävande och kostsamt. Det är viktigt att ni redan innan ni börjar kolla på gulliga valpar och kattungar funderar över några saker:

  • Har ni tid? En valp är mycket krävande och behöver tillsyn dygnet runt i början.
  • Vem ska rasta? Det kan vara bra att redan innan valpen kommit hem prata om vem som ska promenera med hunden. En hund bör rastas minst 4 gånger per dag, alla dagar i veckan, oavsett väder och ledigheter.
  • Har ni råd? En valp eller kattunge kostar oftast mer än vad man kan tro. Det är bra att ha ett sparande för sitt djur ifall det råkar ut för något oväntat.
  • Vem tar hand om hunden när familjen är på jobb/skola? Hundar får inte lämnas ensamma mer än 6 timmar, helst inte mer än 4 timmar åt gången. Katter ska ha tillsyn minst 2 gånger per dag.

Välja ras

När ni bestämt er för att det är dags att införskaffa en liten valp eller kattunge är det viktigt att läsa på ordentligt om de olika raser som finns. Ska ni köpa valp bör ni också ta ställning till om ni vill ha en stor, medel eller liten hund. Vill ni ha en långhårig eller korthårig hund? Vad ska hundens huvudsyfte vara? Vill ni ha en ren sällskapshund bör ni till exempel inte välja en brukshund eller vallhund som behöver mer aktivitet än bara promenader. Det finns flera tester på nätet som kan hjälpa till att hitta den ras som passar just er.

När ni valt ras är det dags att välja uppfödare, en minst lika viktig del i valp/kattungeköpet. En bra uppfödare kan hjälpa er att välja valp/kattunge och fungerar som support genom hela djurets liv.

Förbereda för den lillas ankomst

Förbered hemmet för er nya familjemedlem genom att införskaffa bland annat mat- och vattenskålar. Det kan även vara bra att inreda en del av hemmet med en säng där djuret får vila och vet att den får vara ifred. Kommer djuret röra sig fritt hemma är det också bra att djursäkra hemmet från allt som kan tänkas vara skadligt eller farligt.

Från de flesta uppfödare får man med sig mat som valpen eller kattungen redan är van vid, det är bra att fortsätta med denna mat de första veckorna då det kan bli mycket stressigt för en liten valp eller kattunge att komma till ett nytt hem och samtidigt byta mat.

Vaccination, avmaskning, försäkring. Det är mycket att tänka på!

Valpar och kattungar ska vaccineras när de är 8 och 12 veckor och sedan en gång varje år. De flesta uppfödare avmaskar valpen eller kattungen innan leverans och framöver bör de bara avmaskas om ni misstänker att djuret har fått mask.

Precis som människor kan djur bli sjuka och det är bra att fundera på om ni ska försäkra ert djur. Det blir snabbt dyrt om ert djur blir sjukt, en försäkring underlättar och tar de största kostnaderna. Vill ni inte försäkra ert djur kan det istället vara bra med ett sparkonto till djuret ifall att ni stöter på oväntade utgifter.

Första stegen mot en balanserad framtid

När ni väl fått hem er nya familjemedlem är det dags att bekanta er med varandra. Det finns mycket olika och bra kurser ni kan gå med er valp så snart den hunnit vänja sig vid er och sitt nya liv. Öva gärna hemma på att kolla i munnen, i öronen, ta på tassar och introducera kloklippning så smått. Blir de tidigt vana vid att olika människor tar på dem, bär dem och undersöker mun, öron osv blir det lättare för djuret den dag den behöver uppsöka veterinär.

Om den lilla blir sjuk?

Redan innan ni fått hem er nya medlem kan det vara bra att kolla upp var det närmsta djursjukhus eller djurklinik ligger. Ha numret nära till hands och på ett lättillgängligt ställe, då är det lättare att hitta om något inträffar. Det kan även vara bra att införskaffa ett första hjälpen kit att ha hemma med sårvårdsprodukter och en termometer.

Normalvärden Hund Katt
Temp 38-39C 38-39C
Puls 60-160 slag/min 140-220 slag/min
Andningsfrekvens 10-30 andetag/min 20-40 andetag/min

 

Lycka till med er nya familjemedlem, vi hoppas ni får många härliga år ihop! Hör av er till Vettris för fler råd kring skötsel av er valp eller kattunge.